شهربازیها یکی از مکان هایی هستند که شهروندان در اغلب موارد به صورت خانوادگی در آنجا حضور مییابند و کودکان و نوجوانان از مخاطبان مهم آن هستند، به همین دلیل توجه به ایمنی و استاندارد بودن فضا و وسایل بازی از نکات بسیار مهم است. مرداد ماه امسال بود که سقوط چرخ و فلک در پارک کاشانی تربت حیدریه منجر به آسیب دیدن 7 تن از هماستانی ها شد. اکنون مدیر کل استاندارد استان با وجود تأکید بر بازدیدهای دورهای و جلوگیری از فعالیت تجهیزات فاقد استاندارد میگوید: موارد غیراستاندارد همیشه وجود دارد. به گزارش «خراسان رضوی»، تجربه حضور در شهربازی و احساس هیجان ناشی از آن برای اکثر افراد جذابیت دارد. شنیدن صدای جیغ و خنده افراد در سنین مختلف که چندین متر از سطح زمین فاصله گرفتهاند و به یک باره رها میشوند، لذت بخش است و لبخند را به لب همراهانشان میآورد چرا که مطمئن هستند خطری متوجه آن ها نیست و قرار است شب و روزی به یادماندنی را تجربه کنند. اما وقتی اتفاقاتی مانند حادثه پارک کاشانی تربت حیدریه رخ میدهد، باعث ایجاد نگرانی خواهد بود و این سوال ایجاد میشود که آیا شهربازیهای کلان شهر مشهد که وسیلههایی به ظاهر خطرناکتر دارند، از ایمنی کافی برخوردار هستند؟
شهربازی ملاک ما نیست
با توجه به این که تأیید ایمنی تجهیزات و وسایل شهربازیها به عهده اداره استاندارد است، از مدیرکل استاندارد استان سؤال کردیم چه تعداد از شهربازیهای استان به لحاظ استاندارد وسایل تأیید شده هستند؟ سیدمحمد سجادی عطار با بیان این که طی یک سال گذشته دو هزار و 673 بازرسی از تجهیزات تفریحی استان انجام شده است، به «خراسان رضوی» میگوید: ملاک برای ما شهربازی نیست، بلکه تجهیزات بازی است، زیرا پراکندگی آن در موقعیتهای مختلف متفاوت است، جایی صرفا شهربازی است، جای دیگری میتواند مجتمع تجاری، مهدکودک یا مجموعه آبی باشد. به همین دلیل، درگیر آمار این که چند شهربازی بررسی شدهاند، نیستیم. سامانهای داریم و باید هر لحظه آن را رصد کنیم و به تجهیزاتی که اعتبار گواهی استاندارد آنها به اتمام رسیده است، اخطار بدهیم و اگر اقدامی صورت نگیرد، احضارشان کنیم و در صورتی که به نتیجه نرسد بحثهای پلمب و جلوگیری از فعالیت و مکاتبه با نهادهایی که مجوز فعالیت را صادر میکنند، مطرح میشود.
همیشه موارد بدون استاندارد وجود دارد
وی در پاسخ به این سؤال که آیا در حال حاضر مواردی وجود دارد که بدون داشتن استاندارد ارائه خدمات داشته باشند؟ میافزاید: این موارد همیشه اتفاق میافتد، چنان که در بازار کالای غیراستاندارد هم وجود دارد، کار ما شناسایی همین موارد است که یا از ابتدا مجوز نگرفته باشند یا مهلت مجوز آنها پایان یافته باشد یا در بازرسیها اشکال فنی در آن وسیله مشاهده شود. در این صورت، دیگر امکان استفاده ندارد و در سامانه ثبت و به بهرهبردار اخطار داده میشود. سجادی با اشاره به کمیسیون ماده 42 قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد اظهار کرد: این کمیسیون، مخصوص واحدهای تولیدی یا خدماتی است که از ما مجوز دریافت کردهاند اما کالایی که تولید کرده یا خدماتی که ارائه دادهاند، پایینتر از حد استاندارد باشد. به حادثه چرخ و فلک پارک کاشانی تربت حیدریه در مرداد ماه اشاره و سوال کردیم برای جلوگیری از وقوع چنین حوادثی چه اقداماتی صورت گرفته است؟ مدیرکل استاندارد استان در پاسخ گفت: آن مورد به کمیسیون ماده 42 معرفی شده است. چون برای آن دستگاه مجوز داشتهاند اما نقصی در این خدمترسانی اتفاق افتاده و ضرر و زیانی به مردم رسیده است. آن مورد در حال پیگیری است تا مقصر مشخص شود.
تعداد پروندهها در این موضوع مشخص نیست
سجادی در توضیح این که در یک سال گذشته چه تعداد پرونده درباره وسایل تفریحی به کمیسیون ماده 42 فرستاده شده است؟ بیان میکند: آماری به صورت مشخص در این موضوع نداریم، به صورت کلی 272 پرونده در مسائل مختلف به این کمیسیون فرستاده شده و در حال پیگیری است. وی در پاسخ به این سوال که با توجه به بازدیدهای دورهای استاندارد آیا میتوان گفت همه شهربازیهایی که در سطح شهر به شکلهای مختلف فعالیت دارند، استاندارد هستند؟ جواب میدهد: مانند دیگر کالاها من هیچ وقت نمیگویم صددرصد استاندارد هستند یا نه! اما در بازدیدها اگر به تجهیزاتی برسیم که مجوز لازم را نداشته باشند، پلمب میکنیم. از ابتدای امسال هزار و 335 بازدید حضوری از تجهیزات برای رسیدگی به این موضوع انجام شده است اما سرشماری کلی وجود ندارد که چه تعداد بدون مجوز هستند.
هیچ مجتمع تجاری دارای شهربازی، تأییدیه ایمنی ندارد
در ادامه با مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری مشهد گفت و گو می کنیم. حمیدرضا کافی نیا در خصوص چگونگی ارائه تأییدیه ایمنی به شهربازیها میگوید: تأییدیه ایمنی مربوط به سازمان ما شامل سیستمهای اطفای حریق، مسیرهای خروج و به اصطلاح معماری نردهها و حفاظهاست. شهربازیهایی که در فضای باز هستند احتیاجی به سیستم اعلام و اطفای حریق ندارند. اما متأسفانه هیچکدام از ساختمانهای مجتمعهای تجاری مشهد که شهربازی هم دارند، تاییدیه ایمنی آتشنشانی را ندارند و به آنها چندین بار اخطارهای لازم داده شده است. ولی وسایل و تجهیزات بازی، مرتبط با اداره استاندارد است و به صورت تخصصی بررسی میشوند.
ملیحه رئیسالسادات مدیر توسعه خدمات و داراییهای شهرداری مشهد نیز درباره روند بررسی استاندارد وسایل و تجهیزات شهربازی پارک ملت به «خراسان رضوی» می گوید: دستگاههای شهربازی حتما باید تأییدیه اداره استاندارد را داشته باشند، در حال حاضر، دستگاههایی که در شهربازی پارک ملت تأییدیه اداره استاندارد را گرفتهاند، فعالیت دارند.