این که سخنگوی دولت در توئیتی اعلام میکند" شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کنند، از همین رو به دستور رئیسجمهور مازوت سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژهای دارند، متوقف میشود. میتوان برای مدت محدودی «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد" از چند جهت حائز اهمیت بسزایی است. سخنگوی دولت از «شرط عدالت» سخن گفته و اعلام کرده این که بناست دولت مازوت سوزی را متوقف کند تا جلوی تولید سم را برای حفظ سلامت «عموم شهروندان» بگیرد. اما شرط عدالت برای عموم شهروندان چگونه تحقق پیدا میکند؟ پاسخش مشخص است دولت باید جلوی مازوت سوزی «تمامی نیروگاههایی» را بگیرد که در مجاورت شهرها و کلانشهرها و حتی مناطق مسکونی قرارگرفتهاند تا شرط عدالت محقق و تولید سم برای «عموم شهروندان» متوقف شود.
عدالت «وی ای پی» برای تنها 3 شهر
عجیب آن که سخنگوی دولت عموم شهروندان مدنظر دولت و اجرای عدالت مورد ادعای را محدود به سه کلانشهر کرده و اذعان کرده این سه شهر «شرایط ویژه» دارند. شاید تصور شود که مازوت سوزی تنها در این سه کلانشهر انجام میشود اما باید گفت این غلط است و حداقل در 16 نیروگاه اصلی کشور از جمله در کلانشهر مشهد مازوت سوزی انجام میشود.
شاید گفته شود به غیر این سه کلانشهر دیگر شهرها و کلانشهرها شرایط ویژهای ندارند و این هم غلط است زیرا طبق آمارهای رسمی روزهای آلوده کلانشهر مشهد حتی از تهران هم بیشتر بوده است و شرایط ویژه قطعاً مشمول کلانشهر مشهد هم میشود.
آقای دولت تولید سم برای دیگر کلانشهرها مشکل ندارد؟
دولت ادعا کرده این کار برای عدالت برای عموم شهروندان در نظر گرفتهشده است متأسفانه با خاص سازی سه کلانشهر اصفهان، کرج و اراک این عدالت برای عموم شهروندان کشور محقق نشده است و این تصمیم دولت کاملاً و به صراحت خلافت عدالت برای عموم شهروندان کشور است و به نظر میرسد دولت شرایط ویژه را برای این شهر در نظر گرفته اگر تولید سم به قول سخنگوی دولت در دیگر شهرها و کلانشهرهای کشور صورت میگیرد از نظر دولت اهمیت چندانی ندارد زیرا طبق سیاست در نظر گرفتهشده مازوت سوزی در نیروگاههای کلانشهر مشهد در حال انجام است.
هم واگذاری مازاد تولید هم مازوت سوزی هم قطعی برق بیشتر
نگاهی به دادههای رسمی و بنا بر اذعان استاندار خراسان رضوی در شهریورماه امسال، نیروگاههای برق استان خراسان رضوی بههیچعنوان نا ترازی انرژی ندارند و بلکه حداقل هزار مگاوات برق مازاد تولید خود را به شبکه سراسری کشور تحویل میدهند اما در برنامههای تابستان امسال برای اجرای قطعی برق متأسفانه نهایت بیعدالتی رخداده است و سهم کاهش مصرف و به قول دولت صرفهجویی برق در استان خراسان رضوی از دیگر استانهای کشور بیشتر بوده است. یعنی در استانی که سالانه پذیرای میلیونها زائر است و خدمات عمومی گستردهای را استانهای شرقی کشور و زائران امام رضا(ع) ارائه میکند نهتنها مازاد تولید برق خارجشده از استان لحاظ نمیشود بلکه کاهش مصرف برق ابلاغی به این استان از دیگر استانها بیشتر بوده و کمر صنعت و تولید در استان را خم کرده است و گوش شنوایی نبوده است.
مازوت سوزی نیروگاههای خراسان 33 درصد افزایش داشته
اما این تمام ماجرا نیست. نیروگاه توس مشهد یکی از بزرگترین نیروگاههای تولید برق کشور است که طبق ابلاغیههای دولت این نیروگاه از سوخت مازوت استفاده میکند و این نیروگاه در فاصله چند کیلومتری کلانشهر مشهد واقعشده است که تمام آلودگی ناشی از سوخت این نیروگاه بر سر شهروندان مشهدی آوار میشود و کسی پاسخگو نیست. دادههای رسمی شرکت برق منطقهای خراسان رضوی نشان میدهد در 6 ماه نخست امسال میزان مصرف نفت کوره«مازوت» در نیروگاههای استان خراسان رضوی به بیش از 406 میلیون لیتر رسیده است که این آمار نشان میدهد میزان مصرف مازوت در نیروگاههای استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 33 درصد افزایش داشته است یعنی میزان مازوت مصرفی نیروگاههای استان به خصوص نیروگاه توس در 6 ماه امسال نهتنها کاهش نداشته است بلکه نسبت به پارسال 33 درصد افزایش داشته است. چگونه میشود که دولت شرایط سه شهر اصفهان، کرج و اراک را ویژه برآورد کرده است و کلانشهر مشهد که میزان مازوت سوزی آن بیش از 406 میلیون لیتر بوده، ویژه درنگرفته است؟ شرط عدالت دولت مشمول حال شهروندانی مشهدی هم میشود؟
اگر قطعی برق برای همه است مازوت سوزی هم برای همه ممنوع شود
از سویی دیگر، اگر بنا است دولت شرایط ویژهای برای سه کلانشهر مدنظر در نظر بگیرد چرا جلوگیری از مازوت سوزی تنها محدود به این سه کلانشهر شده اما قطعی برق برای کل کشور است؟ اگر بنا باشد شرایط این سه کلانشهر ویژه باشد طبیعی است که باید قطعی برق هم محدود به این سه کلانشهر باشد اگر هم بنا است قطعی برق برای همه کشور و شهروندان کشور در نظر گرفته شود باید تولید مازوت هم برای کل نیروگاههای کشور ممنوع شود تا شرط عدالت محقق شود.
عصبانیت رئیس کمیسیون اصل نود از مصوبه دولت
حجت الاسلام نصرا... پژمان فر، رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خراسان مصوبه دولت درباره جلوگیری از مازوت سوزی محدود به سه کلانشهر را برخلاف شعار عدالت محوری رئیسجمهور ارزیابی میکند و میگوید: طبق دادههای رسمی وزارت بهداشت تعداد روزهای آلوده کلانشهر مشهد حتی از تهران هم بیشتر بوده است و متأسفانه میزان مازوت سوزی در نیروگاه توس مشهد یکی از مهمترین دلایل این آلایندگی است.
وی میگوید: سال گذشته با توجه به حساست موضوع در کمیسیون اصل نود موضوع مازوت سوزی را در دستور کار قراردادیم و طبق دادههای رسمی مشخص شد که نیروگاه توس مشهد که نیروگاهی گازسوز است بیش از 9 ماه از سال را مازوت میسوزاند و این مازوت سوزی نیروگاه علاوه بر خسارتهای آلایندگی حتی به توربینها و زیرساختهای این نیروگاه خسارتهای قابلتوجهی وارد میکند. این موضوع بنده را حساس کرد تا بررسی کنیم وضعیت مصرف مازوت در دیگر نیروگاههای کشور چگونه است. متأسفانه طبق دادههای رسمی وزارت نیرو نیروگاه قائم منتظر اصفهان که نیروگاههای با سوخت پایه مایع و فسیلی است حتی یک روز هم سوخت مازوت نداشته است و این کاملاً خارج از عدالت است.
رئیس کمیسیون اصل نود که میگوید از این مصوبه دولت عصبانی است میافزاید: طبق پیگیریها و توافقات صورت گرفته بنا شد برای رفع این بیعدالتی اگر گاز وجود داشته باشد باید به همه نیروگاهها داده شود و اگر بناست مازوت مصرف شود باید همه نیروگاهها مازوت مصرف کنند اما متأسفانه در مصوبه اخیر دولت سه کلانشهر اصفهان، کرج و اراک از سوخت مازوت مستثنا شدند. بر چه اساسی این تصمیم گیری شده است؟ کدام عدالت و به استناد کدام ادله تنها سه شهر از مازوت سوزی مستثنا شدهاند؟ بنده به شدت از این مصوبه دولت عصبانی هستم.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی تأکید میکند: با توجه به این که در حال حاضر با کمبود گاز در کشور مواجه هستیم قطعاً مصرف مازوت در نیروگاهها کاهش پیدا نمیکند و اینکه سه کلانشهر مازوت مصرف نمیکنند یعنی مازوت مصرفی نیروگاههای این سه شهر بنا است به دیگر نیروگاههای کشور مانند نیروگاه توس افزوده شود و این یعنی انتقال آلودگی این سه کلانشهر به دیگر شهرهای کشور به خصوص کلانشهر مشهد. کجای این مصوبه عدالت است؟
استفاده از تمام ظرفیت مجلس و کمیسیون اصل نود برای اصلاح مصوبه غلط دولت
رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی میگوید: بعدازاینکه این مصوبه توسط دولت اعلام شد با دبیری معاون پارلمانی رئیسجمهور تماس گرفتیم و مکاتبات لازم انجام شد تا این مصوبه ضد عدالت و غلط توسط دولت اصلاح شود. اگر این مصوبه توسط دولت اصلاح نشود قطعاً از تمام ظرفیتهای مجلس و کمیسیون اصل نود استفاده خواهیم کرد تا جلوی اجرای این مصوبه غلط را بگیرم و دولت این مصوبه ضد عدالت را اصلاح کند.
قطع منظم برق در برخی نقاط خراسان رضوی از یک شنبه آغاز شد
مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان رضوی گفت:قطع منظم برق در بخشهای خانگی و تجاری و در راستای برنامه مدیریت مصرف، از امروز ساعت ۹ صبح تا ۱۷ بعدازظهر در برخی نقاط استان اعمال شد.
علیرضا خدابنده روز گذشته اعلام کرد: با توجه به افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و محدودیتهای تأمین سوخت گاز نیروگاهها، در راستای اجرای مصوبات دولت مبنی بر ممنوعیت استفاده از سوخت مازوت و همزمان با سایر استانها، از ساعت ۹ صبح تا ۱۷ عصر، خاموشیهای خانگی و تجاری در برخی نقاط استان اعمال خواهد شد.
سایتی که در دسترس نیست
بر اساس اطلاعیه شماره یک شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی که از طریق سایت این شرکت قابل دسترسی است تمامی مشترکان برق میتوانند با مراجعه به آدرس www.kedc.ir، از برنامه زمانبندی دقیق قطع برق اشتراک خود مطلع و با رعایت الگوی مصرف، در مدیریت انرژی همکاری کنند.البته سایت مدنظر از صبح روز گذشته از دسترس خارجشده است و شهروندان گلایههای زیادی به تحریریه خراسان منتقل کردهاند که نحوه میزان قطعی برق در بخشهای مختلف مشخص نیست و حتی صنوف مختلف معترض بودهاند که قطعی برق خسارتهای زیادی به آنها تحمیل خواهد کرد.
توضیحات روابط عمومی اداره برق استان
روابط عمومی توزیع برق استان نیز با اعلام این که این قطعی به دلیل حجم مراجعات شهروندان است از برطرف شدن این قطعی خبر داد. روابط عمومی توزیع برق استان همچنین اعلام کرد این قطعی برای همه مشترکان در استان و تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت و شهروندان و مشترکین که قادر با استفاده از این سامانه نباشند میتوانند با شماره تلفن 121 ارتباط برقرار کرده و از جدول قطعی برق اشتراک خود مطلع شوند.