printlogo


زمستان سخت برای صنایع
حمیدرضا حلاجیان

​​​​​​​
موضوع ناترازی انرژی سال به سال بیشتر خود را نشان می دهد و کمبود انرژی برق نه فقط در فصل گرما که چند سالی است در فصل سرد نیز گریبان صنایع کشور را بیش از پیش می فشارد؛ حالا این موضوع حتی به صورت عریان نیز به بخش خانگی سرایت کرده و مسئولان از خاموشی در بخش خانگی صحبت می کنند البته با اضافه کردن کلمه «منظم» می‎خواهند بار روانی آن را کاهش دهند. امسال نیز با توجه به کمبود جدی گاز و وابسته بودن نیروگاه های تولید برق به گاز، صنایع در اولویت قطع و خاموشی یا به تعبیر مسئولان «مدیریت مصرف» خواهند بود؛ البته طبق پیش بینی های سال ها پیش سخت تر از سال های گذشته.
تاثیر مستقیم در تولید برق
سویزی نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی استان، درباره کمبود گاز و متعاقبا کمبود برق در استان، به خراسان گفت: متاسفانه این کمبودها بر برق نیز تاثیر خواهد گذاشت البته در حال رفع و رجوع آن هستیم و مشکل خاصی در خصوص تامین برق وجود نخواهد داشت.
سویزی درباره جدول خاموشی ها برای صنایع بیان کرد: مانند برق اگر برنامه خاموشی وجود داشته باشد، طبق جدول اعلام خواهد شد؛ البته کمبودها ارتباط جدی با برودت هوا دارد، به طوری که اگر هوا خیلی سرد باشد و با توجه به این که نمی توان گاز مشترکان خانگی را قطع کرد ناچار به قطع بخش صنایع خواهند بود؛ مضافا این که در دمای سرد انتقال گاز نیز با سختی هایی روبه رو خواهد بود.
او با بیان این که افزایش ناترازی هرسال نسبت به سال گذشته اتفاق خواهد افتاد، اظهار کرد: ما باید برای گرمایش خانگی طرحی دیگر انجام دهیم. ببینید ما می توانیم برق را به هر طریقی به هرحال تولید کنیم اما برای گاز مشکلات بسیار بیشتر است، درواقع ما خیلی زیاد مصرف می کنیم هم در روستاها و هم در شهرها؛ مضافا این که بهره وری در وسایل گرمایشی نیز گاهی خوب نیست درحالی که می توانیم با گازی که بی دلیل هدر می رود، چرخ صنعت را بچرخانیم.
بدتر از گذشته خواهد بود
ابراهیمی رئیس خانه صنعت استان نیز، در این باره بیان کرد: به طور رسمی هنوز چیزی اعلام نشده اما شنیده‎ها حاکی از آن است که شرایط بدتر از سال گذشته خواهد بود و خاموشی را خواهیم داشت البته هنوز جدول و زمان‎بندی ابلاغ نشده است.
ابراهیمی خاطرنشان کرد : رویه معمولا این است که صنایع بزرگ زودتر از مدار خارج می شوند و همین الان نیز به صنایع فولادی و سیمانی محدودیت داده اند، سپس بسته به شرایط برودتی مابقی صنایع دچار محدودیت خواهند شد.
 100میلیون لیتر سهمیه استان کم شده
او درباره سهمیه گازوئیل برای مشعل دوم بیان کرد: ما در این زمینه دچار بحرانیم، سال گذشته حدود 270 میلیون لیتر سهمیه استان بود که به یک باره در سال جاری این سهمیه با کاهش 100 میلیون لیتری تا پایان سال مواجه شد، این 170 میلیون لیتر نیز مصرف شده و در حدود دو هفته گذشته واحدها به شدت دچار کمبود سوخت بوده اند، البته با پیگیری های مسئولان استانی و تشکل ها 25 میلیون لیتر از محل پیک سایی قرار شد که اختصاص یابد؛ البته تاکنون فقط کمتر از 10 میلیون لیتر آن محقق شده است.
رئیس خانه صمت استان، ادامه داد: بخش اعظم صنایع ما از گاز به عنوان گرمایش استفاده می کنند اما کمبود گاز با توجه به این که نیروگاه های برق وابسته به گاز است از این لحاظ دچار محدودیت خواهند شد.
قطعا محدودیت خواهیم داشت
یوسفی عارفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی استان نیز درباره کمبود گاز و تاثیر آن بر صنایع استان توضیح داد: یکی از منشأهای کمبود برق، کمبود گاز و استهلاک زیاد نیروگاه های تولید برق بر پایه گاز است، همچنین با توجه به دستور رئیس دولت، نسبت به عدم استفاده از مازوت ها و همچنین شدت مصرف و البته افت فشار گاز با توجه به بعد مسافت استان، مجموعا این شرایط باعث می شود که گاز لازم به نیروگاه ها نرسد و این باعث ایجاد محدودیت زیادی برای صنایع خواهد شد به خصوص این که پیش بینی هواشناسی استقرار هوای سرد را یک ماه زودتر از گذشته اعلام کرده است.
58 درصد مصرف در بخش خانگی
عارفی با بیان این که ما باید مصرف خانگی را با همراهی مردم بهینه کنیم؛ گفت: مصرف فولادی های ما 8 درصد و در مقابل مصرف خانگی 58 درصد است؛ خب اگر بخش خانگی بتواند مصرف خود را کاهش دهد، خیل مشکلات می تواند برطرف شود؛ این کاهش مصرف نیز با فرهنگ سازی و البته کارهای آسان قابل انجام است. همین که افراد لباس بیشتری در خانه بپوشند، مصرف را تا حد زیادی کاهش می‎دهد.
وظیفه دولت سرمایه گذاری زیرساختی است
او درباره وظایف دولت در این خصوص از جمله بالا بردن راندمان نیروگاه ها و همچنین پرکردن خلأهای قانونی برای بهینه شدن انرژی در طراحی واحدهای مسکونی بیان کرد: از سال 1402 مقررات ملی ساختمان به موضوعات انرژی پرداخته است ولی هنوز ما آیین نامه اجرایی برای آن نداریم، دولت باید در این خصوص الزامی ایجاد کند با این اتفاق ها می توان فرهنگ سازی را پیش برد، بهره وری شبکه انتقال و نیروگاه ها نیز جزو مطالبات همیشگی ما از دولت است، در همین مشهد نیروگاهی هست که 60 سال در حال کار است و راندمان آن 20 درصد است؛ خب واقعا چرا باید گاز گران‎قیمت را با این راندمان هدر دهیم. همچنین سیاستی برای انتقال و شبکه انرژی باید انجام شود، هیچ جای دنیا این طوری نیست که به روستاها و مناطق دوردست همه انرژی ها منتقل شود، می تواند فقط برق آن‎جا برده شود؛ حتی موضوع انتقال برق نیز می تواند با ایجاد نیروگاه‎های خورشیدی اتفاق بیفتد؛ در واقع نگاه ما در بحث انرژی نوعی نگاه رفاهی بوده و نه اقتصادی، بنابراین باید نگاه شود که این انتقال ها با چه قیمتی اتفاق می افتد و آیا می تواند با مدیریت بهتر اتفاق بیفتد؟
در انتظار ساعت های خاموشی
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی استان، ادامه داد: این اطمینان را می دهم که اگر دولت به فکر سرمایه گذاری زیرساختی نباشد و همچنین مردم نیز مصرف خود را بهینه نکنند، ناترازی انرژی به حدی خواهد رسید که قابلیت کنترل نخواهد داشت و باید به جای ساعت های خاموشی، ساعت های روشنایی ارائه شود.